De 4 rouwtaken

Gepubliceerd op 19 november 2020 om 09:22

Rouwen is hard werken en kost veel energie. Je komt in een proces terecht die je mentaal, emotioneel en lichamelijk ondergaat. Je bent boos, verdrietig en voelt je machteloos. Of misschien heb je een schuldgevoel? Je concentratie is minder, je voelt je moe en slaapt slechter.

Ondanks dat je het gevoel hebt gek te worden zijn dit normale reacties op rouw. Rouwen is het zoeken naar betekenis en het opnieuw opbouwen van je wereld nadat er veel veranderd is. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je intensieve arbeid verricht want met afwachten kom je niet verder, je zult de taken moeten doorlopen om je uiteindelijk aan te kunnen passen na het verlies.

 1. De werkelijkheid van het verlies onder ogen zien
  Het lijkt alsof je in een slechte B-film zit en het verlies dringt niet tot je door. Reacties als ‘dit is niet gebeurd’ of ‘ik kan het niet geloven’ komen voor. Je bent in schok, kunt nauwelijks een woord uitbrengen en huilt. Het kan een hele tijd duren om het verlies onder ogen te zien, neem hiervoor je tijd.

 2. De pijn van het verlies ervaren
  Een belangrijk onderdeel van het proces waar je weinig invloed op hebt. Om de pijn te ervaren moet je dwars door de pijn heen, er is geen omweg. Het overvalt je op momenten waardoor je niet normaal kunt functioneren. Rouwreacties kunnen in alle vormen naar buiten komen; je voelt angst, neerslachtigheid, boosheid, agressie. Je trekt je terug uit je sociale contacten.

 3. Aanpassen aan de wereld na verlies
  Je aanpassen aan de nieuwe situatie na het verlies. Met andere woorden je probeert de draad weer op te pakken, hoe moeilijk dat ook is. Het beeld dat je had van de toekomst moet je bijstellen. 
  Het gaat niet alleen om veranderingen in je dagelijks leven maar ook om veranderingen in de wijze waarop de omgeving naar je kijkt en waarop jij naar jezelf kijkt.

Herinneren en weer genieten
Hierin herinner je en krijg je weer zin in het leven. Het verlies wordt verweven met het verdere leven.

Rouwtaken lopen door elkaar heen; het kan zijn dat je de ene taak nog niet hebt afgerond en dat je al aan een andere taak begint. Ook kan het zijn dat je de taken na een hele tijd opnieuw moet doorlopen omdat bepaalde onderdelen van het verlies naar boven komen in een andere periode van je leven.

Het rouwproces is afgerond als de 4 rouwtaken zijn voltooid, maar het is moeilijk te bepalen wanneer dat precies is. Er staat geen tijdsduur voor, maar het heeft nauw te maken met de volgende aspecten:

 • Je voelt je op de meeste momenten goed en kunt weer genieten van dingen in het leven
 • Je kunt opnieuw de problemen van het leven weer aan
 • Je wordt minder in beslag genomen door het verdriet

  Hoe jij de rouwtaken doorloopt, is aan jou. Onthoud dat rouwen een persoonlijk proces is. Je hoeft je daarbij van niemand iets aan te trekken. Volg je eigen tempo!